Stepping stones for your career

Pre-packing en de positie van werknemers

Pre-packing en de positie van werknemers

Programma Informatie

Op dezelfde dag wordt ook de cursus Turboliquidatie: een snelle ontbindingswijze of een fraudetool? gegeven van 13.30 – 15.30 uur.

Een in de praktijk ontwikkelde informele vorm van reorganisatie is de pre-pack. Met de pre-pack wordt reeds voor het aanvragen van het faillissement een stille curator door de rechtbank benoemd, die de mogelijkheden van een doorstart van de rendabele onderdelen van de onderneming zal onderzoeken. Zodra een koper is gevonden en de doorstart is ‘voorgekookt’, wordt het faillissement aangevraagd. Diezelfde dag zal de doorstart plaatsvinden. Met het wetsvoorstel Wet Continuïteit Ondernemingen I (onderdeel van het wetgevingsprogramma herijking faillissementsrecht) wil de Minister een wettelijke basis invoeren voor de pre-pack. Het arrest van het Europese Hof van Justitie naar aanleiding van de Estro-zaak lijkt echter een nekslag voor de pre-pack.

Volgens het Hof valt de pre-pack onder het leerstuk van overgang van onderneming, als gevolg waarvan de kopende partij verplicht is de werknemers van de onderneming mee over te nemen. In de Heiploeg-zaak wordt e.e.a. genuanceerd en lijkt de pre-pack weer ‘gered’. Echter, Het Wetsvoorstel Wet Overgang van Onderneming in Faillissement en de Novelle WCO I lijken de zaken weer te veranderen. In deze cursus wordt ingegaan op het veranderlijke traject van de pre-pack.

Doelgroep

Advocatuur, notariaat, fiscalisten, juristen.

Praktische informatie

Waarom LAW.next

Neem contact op

10% Korting op je volgende cursus

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerstvolgende cursus.