Centraal in deze cursus staan de do’s & don’ts bij financiering door de overheid. Naast een overzicht van de laatste ontwikkelingen is er in deze cursus veel ruimte voor het bespreken van cases.
Welke problemen ervaar je in de subsidiepraktijk en welke oplossingen kunnen daarvoor worden aangereikt?
We kijken naar het snijvlak tussen subsidies & overeenkomsten van opdracht, naar mogelijke alternatieven voor het subsidie-instrument en naar de consequenties van de keuze voor een bepaalde verdeelmethode. Ook bespreken we de invloed van de mededingingsnorm op subsidieverdeelprocedures en gaan we in op begrotingssubsidies. Hierover zal de Afdeling bestuursrechtspraak binnenkort uitspraak doen en dat kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de subsidiepraktijk. Uiteraard is er ook aandacht voor de werking van het evenredigheidsbeginsel bij het wijzigen of intrekken van subsidies.
Onze docente, mr. dr. Ellen Hardy, is een expert op het gebied van subsidierecht en zal u voorzien van praktische kennis en tips die u direct kunt toepassen in uw dagelijkse werkzaamheden.
In 2025 sluit ook promovenda mr. Veerle van Waarde verbonden aan de afdeling Publiekrecht (Staats- en bestuursrecht) van de Universiteit van Amsterdam aan. Zij zal het hebben over alternatieve financieringsvormen, zoals revolverende fondsen, netwerksubsidies en leningen. Daarnaast bespreekt zij ook de gevolgen voor de rechtsbescherming bij het gebruik van deze alternatieve financieringsvormen.
Na afloop van de cursus ben je op de hoogte van de actualiteiten en nieuwe ontwikkelingen in het subsidierecht en heb je handreikingen voor het oplossen van knelpunten in dit rechtsgebied.
Het interactieve karakter van de cursus brengt mee dat er veel ruimte bestaat voor het bespreken van praktijksituaties waarmee u te maken heeft.
Mail uw concrete casusposities, knelpunten of thema’s naar law.next@maastrichtuniversity.nl en we gaan er tijdens de cursus mee aan de slag!