Stepping stones for your career

Actualiteiten Personen- en Familierecht: Jeugd civielrecht

Actualiteiten Personen- en Familierecht: Jeugd civielrecht

Programme information

Jeugdrecht is géén kinderspel: Jeugdstraf(procesrecht)recht is best ingewikkeld en het civiele jeugdrecht is enorm in beweging.

In de politiek, in het nieuws en in de wetenschap wordt er veelal verteld over het falend jeugdbeschermingstelsel en alles wat er mis gaat maar wat kan en wilt u beteken voor uw cli√ęnten die te maken hebben met jeugdbeschermingsmaatregelen? Merkt u dat de rechtbank soms haar verantwoordelijkheid niet neemt? Loopt u wel eens tegen het feit dat het verzoek van Bureau Jeugdzorg met verouderde stukken wordt onderbouwd? Of dat er een diagnose wordt gesteld terwijl er geen arts van pas is gekomen? Heeft de Raad voor de kinderbescherming het bewijs in kannen en kruiken en vraagt u zich af hoe u uw client(e)(n) kan helpen om daartegen verweer te voeren? Loopt een uithuisplaatsing te lang door?

Aan de hand van concrete casussen zal uiteen worden gezet hoe onmisbaar u bent als jeugdadvocaat en hoe u deze knelpunten kan aanpakken.

– u weet alles over de eisen waaraan de besluitvorming van Bureau Jeugdzorg moet voldoen en weet u hoe u tegen de niet-naleving daarvan in uw processtukken kan optreden
-u bent op de hoogte van het nieuwste onderzoek over gehechtheid die ook door rechtbanken wordt gebruikt
– u bent bijgepraat over recente rapporten, nieuwe wetgeving en rechtspraak en u heeft tips gekregen over de toepassing daarvan

Programma:
1. Ondertoezichtstelling, uithuisplaatsing, gezagsbe√ęindiging, contact. Dwang en drang.
2. Het rapport van de commissie Rechtsbescherming en Rechtstatelijkheid (commissie van Dooijeweert, januari 2024) en wat dit voor uw praktijk betekent.
3. Procesrecht en rechtsbescherming; EVRM.
4. Het belang van het kind en de ultieme opgave van de kinderrechter.
5. Marginale of intensieve toetsing door de kinderrechter?
6. De beginselen waaraan de beslissingen van Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de kinderbescherming moeten voldoen, bespreking met praktijkvoorbeelden: legaliteit, zorgvuldigheid, motiveringsbeginsel, evenredigheid, détournement de pouvoir.
7. Bewijsregels en de onderbouwing van de zaak van uw client(e(n).

Doelgroep

Civiele jeugdrechtadvocaten, familieadvocaten, bijzondere curatoren of advocaten of juristen met interesse voor het civiel jeugdrecht.

Praktische informatie

Why LAW.next

Contact us

10% Korting op je volgende cursus

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerstvolgende cursus.